Meditatie: praktische tips om de geest te begrijpen

Meditatie heeft me geholpen al mijn andere gewoonten te vormen, het heeft me geholpen om rustiger, meer gefocust te worden, me minder zorgen te maken over ongemak, meer waarderend en aandachtiger voor alles in mijn leven. Ik ben verre van perfect, maar het heeft me een heel eind geholpen.

Het belangrijkste is waarschijnlijk dat het me heeft geholpen mijn eigen geest te begrijpen. Voordat ik begon te mediteren, dacht ik nooit na over wat er in mijn hoofd gebeurde – het zou gewoon gebeuren en ik zou de commando’s ervan volgen als een automaat. Tegenwoordig gebeurt dat allemaal nog steeds, maar ik ben me er steeds meer van bewust wat er aan de hand is. Ik kan een keuze maken of ik de commando’s volg. Ik begrijp mezelf beter (niet helemaal, maar beter), en dat heeft me meer flexibiliteit en vrijheid gegeven.

Deze tips zijn niet bedoeld om u te helpen een expert te worden … ze moeten u helpen aan de slag te gaan en door te gaan. Je hoeft ze niet allemaal tegelijk te implementeren – probeer er een paar, kom terug naar dit artikel, probeer er nog een of twee.

1. Zit slechts twee minuten. Dit lijkt belachelijk eenvoudig, om gewoon twee minuten te mediteren. Dat is perfect. Begin een week lang met slechts twee minuten per dag. Als dat goed gaat, verhoog dan nog eens twee minuten en doe dat een week lang.

2. Doe het elke ochtend als eerste. Het is gemakkelijk om te zeggen: “Ik zal elke dag mediteren”, maar vergeet het dan te doen. Stel in plaats daarvan een herinnering in voor elke ochtend wanneer u opstaat en plaats een notitie met de tekst ‘mediteren’ ergens waar u het zult zien.

3. Raak niet verstrikt in het hoe – doe het gewoon. De meeste mensen maken zich zorgen over waar ze moeten zitten, hoe ze moeten zitten, welk kussen ze moeten gebruiken … dit is allemaal leuk, maar het is niet zo belangrijk om te beginnen. Begin gewoon door op een stoel of op uw bank te zitten. Of op je bed. Als je comfortabel op de grond zit, ga dan in kleermakerszit zitten.

4. Controleer hoe u zich voelt. Terwijl je voor het eerst aan je meditatiesessie begint, controleer je gewoon hoe je je voelt. Hoe voelt je lichaam? Wat is de kwaliteit van je geest?

5. Tel je ademhalingen. Nu je gewend bent, richt je aandacht op je ademhaling. Plaats gewoon de aandacht op uw ademhaling wanneer deze binnenkomt en volg deze door uw neus helemaal tot aan uw longen.

6. Kom terug als je ronddwaalt. Je geest zal afdwalen. Dit is een bijna absolute zekerheid. Daar is geen probleem mee. Als je merkt dat je gedachten afdwalen, lach dan en keer gewoon rustig terug naar je ademhaling.

Leave a Reply